Pages

Wednesday, November 26, 2014

Minuman sihat :Lemon + Halia + Madu

Sirup mudah dan bagus untuk kesihatan.

Halia
Lemon
Madu


Potong lemon dan halia nipis2,masukkan dalam botol kemudian campurkan madu.
Simpan dalam peti ais.Setiap kali nak minum ambil sesudu dan campurkan segelas air suam.

Sangat sesuai diamalkan untuk kalian yang diet.
Selamat mencuba.



Friday, April 4, 2014

Makan tanpa was-was

Siapa peminat sardin sila angkat keyboard,hehhehhe.Sardin ni memang favourite saya lah,cuma sekarang ni jer kurang makan sikit maklumlah macam-macam cerita orang cakap pasal sardin tin,terus jadi was-was.
Bagus juga sebenarnya,dapat jugalah kurangkan pengambilan makanan berproses ni.
Minggu lepas duk belek-belek kat Lazada,sekali ternampak benda ni.......Pressure Cooker.


Periuk ni sebenarnya boleh masak macam-macam termasuklah sardin (sardin homemade).
Harganya pun takde lah sampai ratus-ratus,sebab ni bukan yang jenis guna letrik tu.Berbaloi lah,boleh masak sardin banyak-banyak simpan peti ais,nak makan boleh lah tumis macam sardin tin tu.Yang penting no more was-was lagi.


Ni pulak sardin homemade yang dah berjaya dikarikan.



Resipi sardin ni saya amik kat blog tiffinbiru ni.Yang penting mesti ada pressure cooker dulu baru boleh masak sardin homemade.Seriously rasanye tak jauh beza dengan sardin tin.

Assalamualaikum.

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor Surani Abdul Fatah (sue)SID No. 836754  ♥ SMS/WhatsApp : 013 - 929 3747 ♥ Email : suranifatah@gmail.com 






Tuesday, February 11, 2014

Bebola kentang

Bismilahhirahmannirahim.

Khas buat penggemar bebola,tak kisah la bebola ikan,ayam,daging mahupun bebola sayur.Saya yakin ramai yang suka makan bebola ni.Cuma kalo beli kat kedai tu pastikan ianya dari sumber yang suci dan halal.
Ermm kalo rase kurang yakin dengan yang segera kat pasaran tu meh tengok resipi ni dan DIY,baru confident nak makan kan kan?

First sekali rebus beberapa ketul kentang bila dah empuk lenyek-lenyek sampai hancur,pastu masukkan sedikit gandum dan jangan lupa masukkan juga Ikan bilis sambal kering.Uli sehingga tepung tidak melekat
pada bekas adunan dan buat lah bulat-bulat cam bebola tu.
Bila siap buat bulat-bulat rebus dalam air mendidih dan bila nampak terapung di permukaan ,angkat dan toskan.Siap,boleh buat banyak-banyak simpan dalam peti ais.Senang kan?
video
Opps kalo untuk makan goreng boleh lah salut dengan nestum,oat,atau serbuk roti.Kalo guna nestum satu dapur lah bau nestum hehehhee.Tengok video ni ,buat masa panas ye.
video


Dan ini hasilnya,,,,,,,,,,,
ini yang tak bersalut apa-apa boleh buat masak sup atau mee goreng.
ini yang dah bersalut nestum,untuk goreng dan cicah sos.

Selamat mencuba :)




Untuk pertanyaan & tempahan Ikan bilis sambal kering:

✉ Email: suranifatah@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 013-9293747



Nasi goreng ekpresss

Salam ceria semua.

Petang ni saya kongsikan salah satu menu yang menggunakan Ikan bilis sambal kering.
Mudah dan sangat praktikal untuk semua orang.Rasanya kaum adam yang tak biasa masak pun boleh cuba.

Memula mestilah ada nasi putih(jgn guna beras lak hihihiik),sayur tak kisah sayur ape pun,sedikit isi ayam dan jangan lupa sambal bilis.Panaskan minyak then masukkan semua bahan,gaul rata,siap.Tak perlu bawang dah...sebab tu lah ekpress........

video





Sila masak dengan confident dan selamba okey, tengok video ni.......


Selamat mencuba:)


Untuk pertanyaan & tempahan Ikan bilis sambal kering:

✉ Email: suranifatah@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 013-9293747







Monday, February 10, 2014

Sambal bilis kering cili hijau

Assalamualaikum ....

Hari ni nak share pasal makanan......Sambal bilis kering cili hijau.
Apa yang best sangat pasal sambal bilis ni sebab ia kurang berminyak dan boleh juga dijadikan rencah 
dalam masakan.Resipinya dimasak menggunakan cili hijau dan digoreng sehingga kering.




Ibu-ibu mahupun pun sesiapa sahaja yang kesuntukkan masa untuk memasak amat sesuai dapatkannya dan jadikan stok dapur.Mereka yang sering travel juga boleh jadikan sambal ini sebagai 'bekal',ye lah kadang-kadang sesetengah tempat amat sukar untuk dapatkan makanan halal maka cukup jadikan ia sebagai lauk.


Sambal ini dijual serendah RM 12 (200g) tidak termasuk postage,namun jika belian melebihi 1KG anda berhak mendapatkan dengan harga yang lebih rendah.


Next entry nanti saya sharekan resipi menggunakan sambal bilis ni ye :) 


Sesiapa yang berminat nak order boleh berhubung:

✉ Email: suranifatah@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 013-9293747